Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Η «πόλη από πέτρα» του νομπελίστα Ίβο Άντριτς χτίζεται στη Βοσνία

Ο σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα
Ο σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα
Με τον Εμίρ Κουστουρίτσα μεγαλύτερο χρηματοδότη της
Απο την Ελευθεροτυπια
 


Το σχέδιο ανέγερσης «της πόλης του Ίβο Άντριτς», μιας νέας μικρής πόλης στο Βίσεγκραντ στις όχθες του ποταμού Ντρίνα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, παρουσιάζουν σήμερα στο Βελιγράδι ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ μαζί με τον σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα.

  Το σχέδιο αποτελεί ιδέα του Κοστουρίτσα και τα πρώτα κτίσματα της πόλης που θα φέρει το όνομα του βραβευμένου με Νομπέλ Λογοτεχνίας συγγραφέα της Βοσνίας, Ίβο Άντριτς, θα αρχίσουν να κατασκευάζονται στις 28 Ιουνίου κοντά στη γέφυρα Μεχμέτ πασά Σοκόλοβιτς.

Η «πόλη του Άντριτς» θα έχει έκταση 17.000 τετραγωνικά μέτρα. Θα έχει λιθόστρωτους δρόμους, πύργους, πύλες, μαρίνα, κτίριο του δημοτικού συμβουλίου, θέατρα, μουσεία, βιβλιοθήκες, ξενοδοχεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και τον «Οίκο του Ίβο Άντριτς».


Το σχέδιο που θα χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες και από το Δημόσιο αναμένεται να υλοποιηθεί έως το τέλος του 2014. Το κόστος του ανέρχεται σε 20-25 εκατ. μάρκα Βοσνίας (10-12 εκατ. ευρώ).


Ο γνωστός σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα θα είναι μεγαλύτερος χρηματοδότης, ενώ μέρος των πόρων θα διαθέσει η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και ο δήμος του Βίσεγκραντ θα εξασφαλίσει τις υποδομές.


«Η πόλη από πέτρα», όπως επίσης αποκαλείται, θα χτιστεί και για τις ανάγκες της ταινίας «Το γεφύρι του Δρίνου», βασισμένης στο ομώνυμο έργο του Ίβο Άντριτς που θα σκηνοθετήσει ο Κουστουρίτσα.


Στη διάρκεια επίσκεψής του στο Βίσεγκραντ, ο Εμίρ Κουστουρίτσα, ο οποίος γεννήθηκε στο Σαράγεβο, είχε τονίσει ότι στη μικρή πόλη θα γιορτάζεται η ιστορία και ο πολιτισμός των βαλκανικών εθνών και θα είναι το πιο σημαντικό έργο της εποχής.


Το Βίσεγκραντ είναι ιδιαίτερα γνωστό από το βιβλίο του νομπελίστα συγγραφέα «Το γεφύρι του Δρίνου». Η γέφυρα που χτίστηκε το 1571 από το βεζίρη Μεχμέτ πασά Σοκόλοβιτς διατηρείται μέχρι σήμερα και έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου