Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Ομιλία του ΚΚΕ στο Αιτωλικό με το Νίκο Μωραΐτη



Την Κυριακή το βράδυ στις 21:30 θα μιλήσει στο Αιτωλικό, στην κεντρική πλατεία, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης.
Θα αναφερθεί στις τρέχουσες εξελίξεις και θα παρουσιάσει την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, από την κρίση. Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια της τρίμηνης πανελλαδικής εξόρμησης που έχει αναλάβει το ΚΚΕ, για να παρουσιάσει στα πλατιά λαϊκά στρώματα την πρότασή του για την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων.
Το Κ.Κ.Ε.έχει πολιτική πρόταση που περιλαμβάνει τόσο την παρουσίαση και ανάλυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας όσο και τη δημιουργία ,όσο γίνεται πιο γρήγορα ,των κοινωνικών προϋποθέσεων για να υπάρξει αποτελεσματικότητα στο λαϊκό αγώνα .
Δεν φθάνει να διεκδικεί ο λαός καλλίτερη ζωή ,πρέπει να πάρει και την υπόθεση στα χέρια του για να την κατακτήσει .
Η κινητήρια δύναμη αντεπίθεσης και ανατροπής είναι το εργατικό κίνημα ,η ταξική πάλη ,αλλά και η συμμαχία με το ριζοσπαστικό κίνημα των αυτοαποσχολούμενων , της φτωχής αγροτιάς ,της νεολαίας , των γυναικών .Κίνημα που δεν θα αρκείται σε κάποιες διεκδικήσεις ,αλλά που η γραμμή πάλης θα στοχεύει στη λαϊκή εξουσία –οικονομία. Αυτό απαιτεί κίνημα μαζικό ,οργανωμένο ,πολιτικοποιημένο με καταδίκη του εργοδοτικού συνδικαλισμού .Βασική προϋπόθεση για την ανασύνταξη του κινήματος και τη διαμόρφωση της κοινωνικής συμμαχίας είναι η ισχυροποίηση του ίδιου του Κ.Κ.Ε.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Οι Αγανακτισμένοι για την «εκκένωση» της πλατείας Συντάγματος

Ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τρομοκράτηση της κοινωνίας εξέδωσαν το απόγευμα της Τετάρτης οι «Αγανακτισμένοι» του Συντάγματος, κάνοντας λόγο για «Χούντα του Μεσοπρόθεσμου».
Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Με λίγα λόγια

Δεν δέχομαι ότι δεν μπορεί κάποιος να απότιση φόρο τιμής στους πεσόντες της επιχείρησης του ΕΛΑΣ  στο σταθμό Αιτωλικού, λόγω των σημερινών του πολιτικών  επιλογών και εκτιμήσεων .Μου θυμίζει την ρατσιστική άρνηση να κρατήσουν την Ελληνική σημαία στις παρελάσεις ,οι πρωτεύσαντες Αλβανοί μαθητές των Ελληνικών σχολείων Όπως δίνετε η δυνατότητα στην αντιπρόσωπο του θεσμικού φορέα του δήμου Αιτωλικού ,έτσι να δοθεί και στους υπόλοιπους .Αμάν  πια ρε σύντροφοι.

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Τα ριζικαρια

αναπαράσταση του Κλήδονα σε αγγείο
Είχα γράψει τις απόψεις μου για τον πολιτιστικό σύλλογο Αιτωλικού σε προηγούμενη ανάρτησή μου.Υπήρχε ένας προβληματισμός μήπως είμαι υπερβολικός η τέλος πάντων, μήπως η προσωπική μου επαφή με τα μέλη του συλλόγου, τα οποία πολλά από αυτά είναι και φίλοι μου,δεν με άφηνε να δω τα πράγματα αντικειμενικά Όμως...

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗΣ ΤΟΥ ΤΡΑΙΝΟΥ ΣΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ

φωτό 1.

Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ
εξαιρετική μαρτυρία - ντοκουμέντο  Κώστα Κούστα
πηγη: μηνυμα στο μπουκαλι
Καταθέτω την παρακάτω μαρτυρία απ’ το αρχείο του πατέρα μου καπετάνιου του 2/36 εφεδρικού τάγματος του ΕΛΑΣ στην μνήμη του αλλά και στην μνήμη των αγωνιστών πού έδωσαν την ζωή τους για την Λευτεριά από τους Ιταλογερμανούς Φασίστες.

Στις αρχές Μάη του 1944 εκδόθηκε διαταγή του γενικού στρατηγείου του ΕΛΑΣ προς όλα τα τμήματα να εντείνουν τις προσπάθειές τους και με σαμποτάζ και δολιοφθορές να καταστρέψουν όπου μπορούν τις συγκοινωνίες των Γερμανοϊταλών κατακτητών.
Η διαταγή αυτή απέβλεπε στην παραπλάνηση του εχθρού ως προς το σημείο απόβασης των συμμάχων, αλλά και στην συγκέντρωση της συγκομιδής απ’ τους της πρώιμης σοδειάς.

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

εκδηλωση μνημης στο σταθμο Αιτωλικου

Την κορυφαία πράξη αντίστασης,του τόπου, τιμά το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Αιτωλικού Μεσολογγίου την Κυριακή 26 Ιουνίου στο σταθμό Αιτωλικού .Είναι η επέτειος της ιστορικής μέρας που επιχειρήθηκε με επιτυχία η ανατίναξη της του τραίνου της γραμμής Κρυονερίου Αγρινίου .Η επιχείρηση ήταν μέρος μιας σειράς αντίστοιχων ενεργειών όπως η ανατίναξη της γέφυρας της Κλεισούρας ,η τοποθέτηση νάρκης στη Σταμνά στην περιοχή του Εικοσιπέντε και άλλες .Ο ΕΛΑΣ σε συνεργασία με το συμμαχικό στρατηγείο Μέσης Ανατολής το όποιο είχε έδρα το Κάιρο ,συμμετείχε σε στρατιωτικό σχέδιο με σκοπό την παραπλάνηση των δυνάμεων του Άξονα για τον τόπο απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων . Η έντονη δράση του ΕΛΑΣ ανάγκασε τους Γερμανούς να διατηρούν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στην Ελλάδα ,στερώντας της από κάπου αλλού.Είναι γεγονός ότι το Κ.Κ.Ε. με τόσα χρόνια στην παρανομία γνώριζε πολύ καλά τους συνωμοτικούς κανόνες ,προϋπόθεση για την ανάπτυξη  του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ . Το έπος 40-44 από τις μεγαλειώδεις στιγμές τις νεότερης Ελληνικής ιστορίας επισκιάστηκε από εμφύλιο σπαραγμό. του 46-49 Ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρίνει Εμείς σεμνά και ταπεινά έχουμε χρέος να τιμάμε τους ήρωες .

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ετοιμαστείτε...

...όσα βρακιά και αν φορέσουμε το γαμήσι δεν το γλιτώνουμε.

Με ψύλλους και ποντίκια ...

... γέμισε το κτήριο των Ευπυρίδων και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία ,αφού οι ποντικοί ευθύνονται για την λεπτοσπείρωση,πολύ επικίνδυνη ασθένεια για τους ανθρώπους. Αντιμέτωποι με  κατάσταση ήρθαν  τα μέλη της θεατρικής ομάδας , στην αποθήκη των σκηνικών, όταν δέχτηκαν πάρα πολλά τσιμπήματα στα πόδια τους .Από το τοπικό συμβούλιο και την Αντιδήμαρχο ενημερώθηκε ο Δήμος και σήμερα ,συνεργείο απεντόμωσης ράντισε το χώρο.Το ράντισμα για την απολύμανση του χώρου θα επαναληφθεί ξανά σε δέκα ήμερες .Ο ψύλλος εκτός της λεπτοσπείρωσης μπορεί να μεταφέρει και άλλες ασθένειες όπως  ο μελιταίος πυρετός, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του συνεργείου απολύμανσης.Από τη δημοτική κοινότητα,υπάρχουν σκέψεις για την εγκατάσταση  υπηρεσιών στο κτήριο ώστε να προστατευθεί

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ω!!! Ελλάς ηρώων χώρα

Ο Γεώργιος Σουρής (2 Φεβρουαρίου 1853 - 26 Αυγούστου 1919) ήταν ένας από τους σπουδαιότερους σατιρικούς ποιητές της νεότερης Ελλάδας, έχοντας χαρακτηριστεί ως «σύγχρονος Αριστοφάνης».Γεννήθηκε το 1853 στην Ερμούπολη της Σύρου. Η οικογένειά του ήταν εύπορη και ο πατέρας του ήθελε να τον κάνει παπά. Όταν η οικογένειά του χρεοκόπησε, ο πατέρας του τον έστειλε υπάλληλο στο κατάστημα ενός θείου του σιτέμπορου στη Ρουμανία. Ο Σουρής βέβαια, που μόνο για έμπορος δεν έκανε, έγραφε κρυφά τους στίχους του στα κατάστιχα και μετά δύο μήνες αποχώρησε.http://el.wikipedia. 
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου εμπνευσμένος από το κίνημα των αγανακτισμένων ,μελοποίησε ένα  από τα ποίημα του .Ακούστε το

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Με κάνεις εμένα πρωθυπουργό ;


Αντιστροφή της πραγματικότητας…


ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΑΚΟΥΓΕ τρελαινόταν. Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο μιλάμε, που πήγε στις Βρυξέλλες και αναφέρθηκε στην «ισχυρή θέληση του ελληνικού λαού» να εφαρμόσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα!
Το ερώτημα, φυσικά, προέκυπτε αβίαστα: Πού ακριβώς την είδε τη θέληση αυτή; Στις διαδηλώσεις; Στις απεργίες; Στα γκάλοπ (μέχρι και αυτά δεν μπορούν να τους στηρίξουν) ή στην οργή του κόσμου όπου σταθεί κι όπου βρεθεί;
Εκτός αν θεωρεί δεδομένο πως από τότε που ανέλαβε αυτός υπουργός Οικονομίας, ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να …παραδώσει τα πάντα (μισθούς, συντάξεις, διακαιώματα) στη διάθεσή του.
Σε αυτήν την περίπτωση οφείλουμε να τον προειδοποιήσουμε και τον ίδιο, όσο και την κυβέρνησή του ότι πλανώνται πλάνην οικτρά και θα το διαπιστώσουν πολύ – πολύ σύντομα.

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Η «πόλη από πέτρα» του νομπελίστα Ίβο Άντριτς χτίζεται στη Βοσνία

Ο σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα
Ο σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα
Με τον Εμίρ Κουστουρίτσα μεγαλύτερο χρηματοδότη της
Απο την Ελευθεροτυπια
 


Το σχέδιο ανέγερσης «της πόλης του Ίβο Άντριτς», μιας νέας μικρής πόλης στο Βίσεγκραντ στις όχθες του ποταμού Ντρίνα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, παρουσιάζουν σήμερα στο Βελιγράδι ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ μαζί με τον σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα.

Ο Πολιτιστκος Αιτωλικου στην Αλεξανδρουπολη

Στην Αλεξανδρούπολη θα ταξιδεύσει το χορευτικό τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου Αιτωλικού ,για να πάρει μέρος στο εκεί φεστιβάλ παραδοσιακών χορών .Άξιος πρεσβευτής του τόπου μας ο πολιτιστικός σύλλογος Αιτωλικού,συνεχίζει πιστά την πορεία του βυθισμένος στο βυθό της λαϊκής μας παράδοσης ,  ανασύροντας  τα διαμάντια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αθόρυβα και δημιουργικά Οι χοροί που παρουσιάζει είναι χοροί αυστηρά παραδοσιακοί,χωρίς φτιασιδώματα και εντυπωσιασμούς και το βασικότερο, απαλλαγμένοι από κάθε φολκλορικό στοιχείο που  εδώ και χρόνια  έχει εισχωρήσει  και αλλοιώσει τον παραδοσιακό μας χορό.Αυτή η επιμονή , δεν είναι απλό πράγμα. Χρειάζεται μεράκι,γνώση και έρευνα .Στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον δάσκαλο  του χορευτικού , Γιώργος Κομζιας.Δεν είναι τυχαία η παρουσία του χορευτικού δυο φορές στο Ηρώδειο.
Περισσότερα για το σύλλογο εδώ. http://pmsaitoliko.blogspot.com/

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Παγκοσμια ημερα μουσικης

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής


Η Ημέρα της Μουσικής άρχισε να γιορτάζεται στο Παρίσι το 1982, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ, ενώ το 1985 ο θεσμός εξαπλώθηκε έξω από τα γαλλικά σύνορα. Η Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1985, ήταν η πρώτη εκτός Γαλλίας χώρα στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή της Μουσικής.
Μέσα σε λίγα χρόνια, η Ημέρα της Μουσικής έφτασε να είναι ένας πραγματικός θεσμός, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός που διεξάγεται κάθε 21 Ιουνίου σε περισσότερες από 22 χώρες, από την Ιρλανδία μέχρι το Καζακστάν και από τις Βαλτικές χώρες μέχρι την Κύπρο.

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

"Η άνοδος της ασημαντότητας" του Κορνήλιου Καστοριάδη.......και η κάθοδος στη "διαφθορά".


http://www.inews.gr

Γράφει ο Κορνήλιος Καστοριάδης:

"...η αποσύνθεση γίνεται φανερή κυρίως μέσα από την εξαφάνιση των σημασιών και το σχεδόν απόλυτο ξεθώριασμα των αξιών. Και αυτό απειλεί μακροπρόθεσμα την επιβίωση του ίδιου του συστήματος. Οταν δηλώνεται ανοιχτά όπως γίνεται τώρα στις δυτικές κοινωνίες, ότι η μοναδική αξία είναι το χρήμα, το κέρδος, ότι το.....
ύπέρτατο ιδεώδες του κοινωνικού βίου είναι το πλουτίστε μπορεί να διερωτηθεί κανείς αν είναι ποτέ δυνατόν μια κοινωνία να συνεχίσει να λειτουργεί και να αναπαράγεται μονάχα σε αυτή τη βάση. Αν τα πράγματα είχαν έτσι τότε οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει..
.... να ζητούν και να δέχονται μπαξίσια για να κάνουν τη δουλειά τους, οι δικαστές να βγάζουν τις δικαστικές αποφάσεις στη δημοπρασία, οι εκπαιδευτικοί να βάζουν καλούς βαθμούς στα παιδιά των οποίων οι γονείς τους έδωσαν μία επιταγή....."


Αρα κερδος και "διαφθορα" δεν ειναι παρα οι δυο πλευρές του ίδιου νομισματος. Και η κυνικη αποδοχή της απληστίας του επενδυτή ως "φυσικης" γινεται κύρηγμα υποκρισιας για τον υπάλληλο και τον δικαστή με κορόνες περι "πνεύματος και ηθικής".
Αν η απληστία είναι "φυσική" είναι τόσο για τον υπάλληλο όσο και για τον επενδυτη. Και δεν μπορείς να έχεις το ένα (κερδος) χωρις το άλλο (διαφθορα).
Γιατι απο τα αρχαία χρονια η "ανοδος της ασημαντοτητας (του ιδιωτη)" συνοδεύεται πάντα και απο την καθοδο στη διαφθορά για την κοινωνία.
Και αυτοι που πραγματικα μας "διαφθείρουν" είναι εκείνοι που ανάγουν το μυωπικό ατομικό κέρδος σε μοναδικο κίνητρο και αξία της ανθρώπινης ύπαρξης.
Η ιδιώτευση είναι η πηγή της "διαφθοράς" και η "ασημαντότητα" το αποτελεσμά της.
Κι όλοι οι διεφθαμένοι-κερδοσκόποι-ιδιώτες-πολιτικοί η εμφανέστερη αποδειξη: Οι Ασήμαντοι της Ιστορίας.

"Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική..."

  Απο το  ostria-gr.blogspot.com/  

«… Πρέπει ανεπιφύλακτα να πω ότι μία χώρα με μόνο τους Γερμανούς και χωρίς τη συνεισφορά των Ελλήνων, θα ήταν πάρα πολύ φτωχή. Σας ευχαριστούμε Έλληνες, που μας φέρατε τη δάδα του πολιτισμού!»

Τα λόγια αυτά ειπώθηκαν πριν τέσσερα περίπου χρόνια από τον βουλευτή του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, Βόλφγκαγκ Γκέργκερ. Και δεν είναι βέβαια ο μόνος που έχει αναφερθεί στην προσφορά του ελληνικού πολιτισμού τόσο στη Γερμανία, όσο και πανυδρόγεια. Όμως, τη «δάδα» αυτή, φαίνεται να την ξέχασε ολότελα η πανίσχυρη και πάντα υπερφίαλη Γερμανία, η οποία μοιάζει να κάνει ό,τι μπορεί για να τη σβήσει, χωρίς βεβαίως αυτό να μειώνει στο ελάχιστο και τις δικές μας ευθύνες για το κατάντημα της χώρας μας.
«Θα ήθελα να δώ να διδάσκονται τα Αρχαία Ελληνικά, με τον ίδιο ζήλο που επιδεικνύουμε εμείς, και στα Ελληνικά σχολεία.»*.......

Ημέρα Άμεσης Δημοκρατίας

Η ιστορία κοιλοπονάει και  περιμένουμε  το αποτέλεσμα του τοκετού .Το περιμένουμε την Παρασκευή 17 Ιουνίου στο Σύνταγμα .http://real-democracy.gr

Παρασκευή 17 Ιουνίου στο Σύνταγμα! 



Υλοποιώντας την απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης της Πλατείας Συντάγματος (8-6-11) οργανώνουμε Ημέρα Λαϊκής Ενημέρωσης και Διαβούλευσης σχετικά με την Άμεση Δημοκρατία και το Σύνταγμα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την
 
Παρασκευή 17 Ιουνίου στις 19:30
στην Πλατεία Συντάγματος.
 
Συμμετέχουν:
  • Ο Γιώργος ΑναστασόπουλοςΔρ. Πολιτικής & Κοινωνικής Ιστορίας
  • Ο Μανόλης Γλέζος, εγχείρημα Άμεσης Δημοκρατίας στην Απείρανθο Νάξου
  • Ο Κώστας Δουζίναςκαθηγητής πολιτικής Φιλοσοφίας και Θεωρίας Δικαίου
  • Ο Γιώργος ΟικονόμουΔρ. Φιλοσοφίας/συγγραφέας
  • Ο Σταύρος Σταυρίδηςκαθ. ΕΜΠ/εγχείρημα Ζαπατίστας
  • Όλος ο παρευρισκόμενος κόσμος με ερωτήσεις και αργότερα με απόψεις.
 
 
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ!
 
www.real-democracy.gr

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Δημοτικη Κοινοτητα Αιτωλικου

Σε συνεδρίαση καλούνται τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Αιτωλικού την Δευτέρα 20 Ιουνίου και ώρα 7.00 μ.μ.στο Δημαρχείο Αιτωλικού, από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου κ. Δημήτριο Φούντα.
Θέματα συνεδρίασης :
1) Αίτηση Α.Π.Σ.Δρομέων Αιτωλικού για παραχώρηση χώρου στο Στάδιο Αιτωλικού
2) Αίτηση Σιδεράς Βασιλικής για πρακτική εξάσκηση σε υπηρεσίες του Δήμου .
3)Αίτηση ιδιοκτητών γης στη βορειοδυτική παραλία για επέκταση ηλεκτροφωτισμού
4) Αίτηση του Καρβέλη Σπυρίδωνα
5)Αίτηση - απαίτηση, πολιτών για ενημέρωση σχετικά με το πόσιμο νερό του Αιτωλικού





Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Εθελοντισμος....Γνησιος






Θα μπορούσαμε να ορίσουμε τον εθελοντισμό με δυο λέξεις ,ως την αυθόρμητη αντίδραση,είτε ατομική είτε συλλογική, στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος. Αυτή η αντίδραση εκφράστηκε αυθόρμητα και αποφασιστικά από τους δασκάλους και τους μαθητές του Β΄Δημοτικού σχολείου, που ρίχτηκαν κυριολεκτικά , να καθαρίσουν το κατακλυσμένο από σκουπίδια θεατράκι Αιτωλικού, προκειμένου να κάνουν την καθιερωμένη με το πέρας της σχολικής χρονιάς ,γιορτή τους .Δάσκαλοι ,γυφτόπουλα και ''μπαλαμό'' ,όλοι μαζί χωρίς αρχηγούς και καπεταναίους, όπως διάβασα κάπου....η εθελοντική ομάδα με αρχηγό τον τάδε...να μην αναφέρω ονόματα και γίνω κακός ...Ο εθελοντισμός δεν έχει αρχηγό. Γιατί αν έχει ... θυμίζει οργάνωση του δικτατορα Μεταξά . Τέλος πάντων Οι εικόνες μιλάνε μόνες τους .Θαυμάστε !

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Προβληματισμοι για την αναζητηση πολιτικου προταγματος

Οι  αρθρογράφοι και των δυο προηγούμενων αναρτήσεων ,έχουν περίπου, κάνει την ίδια διαπίστωση. Απαλλαγή από την κομματοκρατία
Ο  Γιώργος Οικονόμου πριν από πέντε μήνες ,πριν ακόμη το επίθετο της δημοκρατίας ''αμεση''ακουστει τόσο δυνατά όσο σήμερα ,δέχτηκε ότι είναι το μόνο που ''κολαει'' στην έννοια της  και ότι τα υπόλοιπα άπλα θέλουν να εξωραΐσουν η να βελτιώσουν το υπάρχων πολιτικό σύστημα,το οποίο καμιά σχέση δεν έχει με δημοκρατία.
Αποδέχεται το Αριστοτελικό συμπέρασμα ότι '' ειδοποιός διαφορά μεταξύ ολιγαρχίας και δημοκρατίας είναι,ότι στη δημοκρατία έχουμε κλήρωση ενώ στην ολιγαρχία εκλογες''.Θεωρεί αναγκαία  την χειραφέτηση από τη λογική των  κομμάτων και των  ''αντιπρωπων''και προτείνει τη συμμέτοχη των ανθρώπων στις αποφάσεις και τη θέσπιση των νόμων.
Ο κ.Χαράλαμπος Παπαδόπουλος διατυπώνοντας τον ορισμό της άμεσης δημοκρατίας ,έχει το ίδιο σημείο αναφοράς ,το πολίτευμα των Αθηναίων τον 5ο αιώνα π.χ.και θεωρεί τη δημοκρατία των Αθηναίων
δημιούργημα εκείνης της συγκεκριμένης εποχής, το οποίο σήμερα είναι ανέφικτο και ουτοπικό.

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Μια διαφορετικη αποψη για την αμεση δημοκρατια

Άμεση Δημοκρατία

Συγγραφέας: 
Παπαδόπουλος Χαράλαμπος
Ο επικρατέστερος ορισμός της άμεσης δημοκρατίας είναι ο εξής:
Άμεση δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο ο λαός ασκεί απευθείας και όχι δι’ αντιπροσώπων τη νομοθετική εξουσία, καθώς και ένα σημαντικό μέρος της εκτελεστικής. Υπό τη θεώρηση αυτή, η άμεση δημοκρατία είναι το αντίθετο της αντιπροσωπευτικής.

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Αμεση Δημοκρατια του Γιωργου οικονομου





 http://oikonomouyorgos.blogspot.com/
 ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Δρ Φιλοσοφίας

Η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ


Aπό το φθινόπωρο του 2008, η ανθρωπότητα ζει μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία της: την κρίση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού-οικονομικού συστήματος μετά από την πανθομολογούμενη αποτυχία της παγκοσμιοποίησης και του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Όμως η κρίση αυτή είναι βαθύτερη, είναι κρίση του φιλελεύθερου καπιταλισμού και της ιδεολογίας του, αφού όπως αποδείχθηκε ο νεοφιλελευθερισμός είναι η αναγκαστική επέκταση ή το ανώτατο στάδιο του φιλελευθερισμού. Είναι κυρίως κρίση κοινωνική, κρίση δομών, αξιών και σημασιών. αφορά και το λεγόμενο αντιπροσωπευτικό πολίτευμα, όπως έχει αποκρυσταλλωθεί στη Δύση εδώ και δύο αιώνες. Αυτό διαπιστώνεται εδώ και μερικά χρόνια από πολλές πλευρές. οι διαγνώσεις και οι αιτιολογίες όμως ποικίλλουν αναλόγως της οπτικής του εκάστοτε ερευνητή.[1]


Από την άλλη παντού, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, σε βιβλία και στην τηλεόραση το πολίτευμα αυτό αποκαλείται δημοκρατία,

Επεισόδια με Ρομά τη νύχτα στο Νομισματοκοπείο

Επεισόδια σημειώθηκαν τη νύχτα στην οδό Σαραντοπόρου, κοντά στο Νομισματοκοπείο, στο Κάτω Χαλάνδρι, όπου βρίσκεται καταυλισμός Ρομά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ομάδα περίπου 20 ατόμων που μένουν στον καταυλισμό επιτέθηκε με πέτρες σε περιπολικό.
Όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής, οι Ρομά διαμαρτύρονται επειδή εδώ και καιρό η ΔΕΗ δεν τους δίνει ρεύμα. Μέχρι πριν λίγο καιρό έπαιρναν  ρεύμα παράνομα από κολώνες της ΔΕΗ.
Η ομάδα των Ρομά φέρεται να έβαλε φωτιές στην οδό Σαρανταπόρου, ενώ -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- ορισμένα άτομα επιτέθηκαν και σε πυροσβεστικό όχημα που πήγε να την σβήσει.
Λόγω της πυρκαγιάς, η λεωφόρος Μεσογείων παρέμεινε κλειστή για περίπου 2 ώρες, στο ύψος του Χαλανδρίου, στο ρεύμα προς Αθήνα.
http://www.enet.gr

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ειπε η Αλεκα στο Αγρινιο ...

...Ενα από τα μέσα που έχουν, όπως τον εργάτη τον χτυπούν με το μισθό του, με τη φτώχεια, κάνουν οργανωμένη προσπάθεια, συστηματική – με πρόσχημα την “εξυγίανση” του πολιτικού συστήματος – να τσακίσουν το ΚΚΕ οικονομικά. Σας λέω το εξής: Ισως και εμείς, μέσα στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία από το ’74 και μετά, όπου πραγματικά ζήσαμε τις καλύτερες, σχετικά συνθήκες, ίσως και εμείς σε μερικά πράγματα επαναπαυθήκαμε. Τι εννοώ; Αυτό που λένε, την κρατική επιχορήγηση, η οποία βέβαια πάει για τη δράση. Θα μας εκβιάσουν στο επόμενο διάστημα με την κρατική επιχορήγηση: “ή θα σκύψετε το κεφάλι ή θα σας κόψουμε την κρατική επιχορήγηση”…
Έτσι είναι συντρόφισσα....Το μαγαζί είναι γωνία... Μπράβο σου που το λες ,αλλά,χρειάζεται πολύς χρόνος για την ανάνηψη και οι καιροί τρέχουν.Πως θα πείσουμε ότι ,δεν είμαστε ένα κομμάτι στο παζλ του αστικού συστήματος ; Θα μου πεις με τους αγώνες.Για να δούμε.Γιατί... αν δε σε θέλει το χωριό...Τι ψάχνεις για το σπίτι του παπά.
http://ntageres.wordpress.com/

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Παμε γερα


Η σκηνογραφική δουλειά του Μιχάλη,σπερματογόνος δύναμη για όλους μας.Πρώτα η παρουσίαση του σήματος και τώρα του σκηνικού κεντρίζουν τη φαντασία και των υπολοίπων  για να βάλουν τις δικές του πινελιές Ο Χρήστοςμεγάλος μάστορας.Τα παρουσιάζει ολα την κατάλληλη ώρα.Αντε τώρα  εμείς οι υπόλοιποι να κοιμηθούμε  ήσυχοι .
Ανεμοδαρμένο καράβι το σκηνικό που αντιστέκεται και επιμένει να διασχίσει τις συμπληγάδες της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας.
διαβάστε περισσότερα
 http://minimastompoukali.blogspot.com

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Η εκδίκηση της γυφτιάς

Φωτογραφία από το etoliko news
Όπως στρώσαμε θα κοιμηθούμε ...Φράση που ακούστηκε από πολλά χείλη ανάμεσα στους συγκεντρωμένους στην πελατεία του Αιτωλικού.Κανείς ποτέ δεν νοιάστηκε για τα προβλήματα,αυτής της κοινωνικής ομάδας .Και να που φτάσαμε.Το μόνο που...

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

ΑΜΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟκρατία


Γράφει ο Νικήτας Χρ. Φιλιππόπουλος

Για να λάβουν τα προοδευτικά όνειρα των προγόνων μας τον ιστορικό τους προορισμό

«Οι άνθρωποι δημιούργησαν τους θεούς τέλειους, για να κρύψουν τη δική τους και των πολιτικών τους συστημάτων τις ατέλειες»


Μάης του 1968 από τον Ιούλη του 1967 αυτοεξόριστος λόγω χούντας και εργαζόμενος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, στο τμήμα Γραμμάτων και Ανθρωπίνων Σπουδών. Ενεργός πολιτικά Έλληνας στα οδοφράγματα του Γαλλικού Μάη με δραστήρια συμμετοχή στις συνελεύσεις των barricades (οδοφραγμάτων) κοινωνώντας έτσι των αχράντων της Ελληνικής κληρονομιάς της ΑΜΕΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΔΗΜΟκρατίας και της Εκκλησίας του Δήμου.
Σήμερα στα 68 μου χρόνια, σημαδιακό αυτό το ’68, να ξαναδώ στην Ελλάδα της κατοχικής κυβέρνησης των Τροϊκανών Κουΐσλινγκ με το κίνημα των θυμωμένων και αγανακτισμένων πολιτών τις συμμετοχικές και άμεσες πολιτικές διεργασίες, που έζησα ως νέος στα γεγονότα του γαλλικού Μάη και του Πολυτεχνείου. Ευτυχής συγκυρία η γλυκιά ανάμνηση να αποφασίζεις στους τόπους του αγώνα εσύ ο ίδιος και οι σύντροφοί σου και όχι το πολιτικό φαγητό να σου έρχεται πακέτο από τις Κ.Ο.Β.Ε.Σ. της κομματικής στρούγκας.

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Μπουγέλο - του Δημητρη Δανικα


http://www.tovima.gr/
Αθήνα

Τώρα εθνικός κίνδυνος είναι οι μούντζες των αγανακτισμένων προς το Κοινοβούλιο. Τώρα εχθρός είναι η απαξίωση του συστήματος και της αστικής δημοκρατίας από τον λαό. Τι θέλετε ρεεεε; Φασισμό; Σταλινισμό; Ουστ απ' εδώ. Ανατριχιαστική αντιστροφοδιαστροφή. Γιατί μ' αυτή την λογική, δεν φταίει ο δάσκαλος αλλά ο μαθητής. Ο κατάλογος μακρύς. Ποιος δεν φυλάκισε τους επίορκους; Οι βουλευτές των δύο κομμάτων εξουσίας. Ποιος καταχρέωσε την χώρα και την κλωτσάει προς τον γκρεμό; Οι κυβερνήσεις των δύο κομμάτων που διαφεντεύουν την μοίρα του τόπου από το 1974 μέχρι σήμερα. Ποιος υπέγραφε τις σκανδαλώδεις συμβάσεις με αποτέλεσμα ένα χιλιόμετρο ασφάλτου να κοστίζει τρεις φορές περισσότερο απ' όσα πληρώνει ο Γερμανός;